lördag, september 30, 2006

Missa inte...


...Lisa Miskovskys senaste album "Changes". Perfekt musik exempelvis när man sitter på tåget och tittar ut genom fönstret.

Fler analyser

Här är några fler analyser om det svenska valet. Matthew Lynn i Sweden sends message to Europe as election looms skriver på Bloomberg att svenskarna har upptäckt att någonting är fel med den svenska modellen:

The country may be getting richer overall, but if people's living standards aren't rising, they won't feel any happier with the government. As Timbro's Munkhammar says, GDP per capita hasn't been growing nearly as fast as the general economy. In short, people aren't getting richer -- and they don't like it.

Johnny Munkhammars analys i TCS Daily rekommenderas också.



torsdag, september 28, 2006

Utländska analyser av det svenska valet

För de som vill sätta på sig betraktarens glasögon och ta en titt på det svenska valet så rekommenderas Financial Times' artiklar i ämnet:

Sweden turns right

Lessons for Cameron as Sweden turns right

Daniel J. Mitchell vid den amerikanska tankesmedjan Heritage har också analyserat valutgången. Trots att jag tycker att Mitchell övertolkar väljarnas dom över socialdemokratin såsom en dom över välfärdsstaten så är artikeln läsvärd:

Hoping to restore growth, voters rebel against Sweden's high-tax welfare state

Månggifte - blir (kd) ensamma igen?

Debatten om könsneutrala äktenskap kan sägas ha gått in i ett skede där vi kan anta att den nuvarande äktenskapsbalken inte kommer att bestå. Dessvärre. Denna bedömning kan göras utifrån vad riksdagspartierna har sagt, och där är det endast (kd) som tydligt tagit ställning för dagens lagstiftning.

Under tiden så har debatten även kommit att inrymma frågan om månggifte. Inte minst bland ungdomsförbunden så är tendensen tydlig. MUF (civilrättsliga avtal), CUF och LUF (mig veterligen) och delar av SSU vill införa en antalsneutral samlevnadslagstiftning. Även Grön Ungdom försökte driva igenom detta på Miljpöpartiets kongress, men fick inte riktig partiet med sig hela vägen.

Det går i riktning mot att det till slut bara är kristdemokraterna som säger nej till månggifte.

Utvecklingen har uppmärksammats av Johan Hakelius, som skriver om detta i dagens krönika:

Det dröjer väl något år än, men sedan kommer förstås de vanliga diskussionerna. Varför ska bara TVÅ personer få gifta sig med varandra? Varför inte tre, eller fyra, eller fem? Och varför ska maximalt två personer få adoptera samma barn? Är det inte bättre att ha tre bra föräldrar än att inte ha någon alls? Eller, för den delen, två halvtaskiga, som de flesta har? Va, va, VA? Ja, ni vet.

...Det doftar sena rödtjutskvällar och grundkurser i socialantropologi och idéhistoria om alltihop. Små föredrag om den västerländska kulturens snäva normer och den amerikanska kulturimperialismens gulligullfilmer, som lurar i oss att det finns EN rätt.

Jag skrev tillsammans med övriga KDU-presidiet en debattartikel i detta ämne som publicerades för ungefär ett år sedan:

Man skulle kunna tro att det är frågan om ett skämt, uttänkt av ideologiskt förlästa studenter nyss hemkomna från senaste spexet, men kraven om att tillåta polygami eller månggifte i Sverige blir alltmer långtgående. Nu måste en debatt ta fart om vilka värden vi vill ska prägla vårt samhälle.

...Idén om att staten bör förhålla sig neutral till människors livsval är inte hållbar i situationer då olika individer gör anspråk på rättskydd. Frågan om månggifte tydliggör detta. Här står barns intresse av att få växa upp med sina föräldrar mot vuxna människors krav på att få leva ihop med många partners samtidigt. Staten måste förhålla sig till denna problematik, vilket gör att frågan om äktenskapets roll aktualiseras.
Genom att värna äktenskapets unika ställning kan vi också vara konsekventa när vi avfärdar idén om månggifte med hänvisning till barnets juridiska skydd. I slutändan är en värdeneutral stat en illusion. Inga politiska beslut existerar som inte grundar sig i moraliska värderingar.

måndag, september 25, 2006

Personkryssen

När rösterna till riksdagen nu är färdigräknade så står det klart att Dan Kihlström fortsätter som kristdemokratisk riksdagsledamot från Värmland. Så här utföll de kristdemokratiska personkryssen i riksdagsvalet:

Dan Kihlström107610,95%
Agneta Nilsson2072,11%
Charlie Weimers2052,09%
Jonny Mattsson470,48%
Stefan Åhl440,45%

I Hammarö kommun kryssade de kristdemokratiska väljarna som följer:

Charlie Weimers10412,75%
Per Helsing9111,15%
Kenth Carlsson445,39%
John R Pettersson394,78%
Martin Jordanskog151,84%

Jag vill tacka alla som visat mig sitt förtroende genom att kryssa mig.

lördag, september 23, 2006

Många om och men på Hammarö

Efter många om och men så visade det sig att (sd) till slut får en plats i Hammarös kommunfullmäktige. Om detta rapporterar VF här och här.

Mandatfördelningen blir således följande (blockindelningen som den såg ut 2002-06):

M, KD, C, FP, MP: 15
S,V: 15
SD: 1

Nu ligger bollen hos (mp), som under helgen ska bestämma sig för om man vill fortsätta samarbetet med allianspartierna eller om man ska inleda förhandlingar med den tidigare majoriteten.

Fortsättning följer...

onsdag, september 20, 2006

Fortsatt vänsterstyre på Hammarö

SVT rapporterar att det blir fortsatt vänsterstyre på Hammarö:

Socialdemokraterna och vänsterpartiet på Hammarö kommer att fortsätta regera i ytterligare fyra år. Det står klart när förhandsrösterna räknats färdigt i dag. Resultatet var mycket jämt mellan det borgerliga blocket och det röda och därför var man tvungen att vänta in förhandsrösterna innan ett säkert valresultat kunde meddelas.

Det märkliga är att oppositionen fick fler röster än (s) och (v). Men detta har ju tidigare hänt i såväl Uppsala som Stockholm...

Låt oss hur som helst hoppas att valresultatet leder till en större vilja att lyssna på oppositionen, än vad som har varit fallet under de senaste fyra åren.

Maktskifte på Hammarö?

Valnattens resultat visade en kristdemokratisk uppgång med 0,8 procent till 9,2 procent i Hammarö kommun. Samtidigt fick vi till livs att det eviga socialdemokratiska maktinnehavet på ön var... just evigt.

Men oppositionen (M, KD, FP, C, MP) fick tydligen fler röster än majoriteten (S,V), vilket gör att dagens röstsammanräkning blir något av en rysare.

VF rapporterar om detta (Flest röster - ingen makt):

Det handlar alltså om ett valresultat så extremt jämnt att de sista strörösterna kan få väldigt stor betydelse. Förtidsröster från Hammaröbor i förskingringen, förtidsröster som inlämnades under söndagen, tveksamma röstsedlar som måste bedömas av länsstyrelsen.

Socialdemokratisk eftervalsdebatt

Olle Sahlström, fd LO-ombudsman skriver på Aftonbladet Debatt om den socialdemokratiska valförlusten:

Jag såg Göran Persson på teve i duell med Reinfeldt och en avgrund öppnade sig; det var inte socialdemokraten Persson som formulerade samhällskritiken, det var högermannen Reinfeldt. Göran Persson avbröt, hånflinade, mästrade och demonstrerade hela registret av härskartekniker. Men det var inte han som gav röst åt de arbetslösa och långtidssjuka och alla andra som står utanför, det var högermannen Reinfeldt.

Ska bli spännande att se om (s) väljer att vara lika självkritiska som Sahlström hoppas. Sahlström tvivlar, och många med honom.

tisdag, september 19, 2006

Mitt track record i skolvalet 2006

Valrörelsen innebar ganska många gymnasiebesök. Här är kristdemokraternas resultat i skolvalen på de skolor jag besökte (många skolor saknas dock i sammanställningen, återkommer med kompletteringar):

Eda Gymnasieskola (Eda) 16,9 procent
Stjerneskolan (Torsby) 1,3 procent
Tingvallagymnasiet (Karlstad) 5,0 procent
Taserudsgymnasiet (Arvika) 10,5 procent
Solbergagymnasiet (Arvika) 2,3 procent
Hammarö Utbildningscenter (Hammarö) 4,6 procent

Snittet ligger på 6,8 procent.

Federley till riksdagen

CUF:s ordförande Fredrick Federley ser ut att komma in i riksdagen. Till detta vill jag gratulera! Han har som förbundsordförande förändrat CUF till ett tydligt marknadsliberalt ungdomsförbund med siktet inställt på ett frihetligare Sverige. Hans ställningstagande för Israel var också ett modigt steg att ta, inte minst i ett parti som inte helt självklart ställer sig bakom pro-israeliska ståndpunkter. När jag under valrörelsen rest runt i Sverige och debatterat så har jag vid några tillfällen mött Fredrick, och jag hoppas att det ideologiska engagemang som har präglat hans debatterande även gör avtryck i den centerpartistiska riksdagsgruppen.

Jag önskar Fredrick lycka till i riksdagen!

Eftervalsfunderingar

Det viktigaste målet är uppfyllt: Sverige får en borgerlig regering. Detta är viktigt av många orsaker, men jag tror att det viktigaste är bekräftelsen på att vi inte lever i en enpartistat. Jag tror att luften hade gått ur många borgerliga partiaktive om 2006 inneburit ytterligare en valförlust. Nu blev det inte så, och därmed kan vi börja förändra Sverige till det bättre.

För kristdemokraternas del gick det sämre än vad jag hade väntat mig. Jag trodde på min 8,5 procent, men så blev det inte. Jag tror inte att det beror på fel fokus i valrörelsen. Inte heller Göran Hägglund ska klandras för vårt tapp. Jag tror nämligen att våra valfrågor tillsammans med strålande insatser från Göran Hägglund bidrog till att vi kom upp i 6,6 procent. Vi ska inte glömma att det för ett år sedan såg betydligt dystrare ut i opinionsmätningarna. Självklart är det också så attFredrik Reinfeldts popularitet bidrog till vårt tapp.

Jag känner mig nöjd med den valrörelse som vi kristdemokrater bedrivit. Nu kan det bara gå uppåt. Med en inarbetad Göran Hägglund och en stabil politisk inriktning så tror jag att vi kan nå nya höjder 2010.

Men först handlar det om att regera Sverige klokt och väl. Det har Alliansen alla förutsättningar att göra.

tisdag, september 12, 2006

On the campaign trail

Idag bär det vidare till Stockholm för debatt på Kungsholmen och i Enskede. Sedan är det tillbaka till Värmland för valspurten. Gymnasiekampanjandet avslutas på fredag i form av tre debatter på Tingvallagymnasiet, vilket nog lär gör att man är mer än lovligt utmattad på eftermiddagen.

För debatter kan ju vara ganska krävande. Inte alltid, men ibland. För Fredrik Reinfeldts del så förstår jag att det blev jobbigt att förstå vad Göran Persson menade med "alliansens pensionärsskatt". För inte kunde han ana att Persson i själva verket körde en luring, eftersom han avsåg alliansens skattesänkning för förvärvsarbetande ålderspensionärer.

Att motdebattören drar till med en luring kan hända på gymnasiedebatter också. Det får man helt enkelt försöka hantera genom att vara uppmärksam. Men det måste såklart finnas en gräns. Tyvärr har jag sett den gränsen passeras med jämna mellanrum. Det är tråkigt, och de stora förlorarna är de värmländska gymnasieelever som försöker bilda sig en uppfattning om vad man ska rösta på.

Lyckligtvis sker dessa övertramp bara i undantagsfall. De allra flesta jag debatterat mot har kört med schyssta metoder.

tisdag, september 05, 2006

Sapnetgate: The Värmland part

När nu folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson avgått, så är det åtminstone min förhoppning att valrörelsen kan komma att återgå till politiken. Men det som hänt skadar naturligtvis förtroendet för politiken, och det är sedelärande för alla partier.

I samband med "sapnetgate" så har även Nina Larsson, folkpartiets tioppkandidat hemma i Värmland, pekats ut som något av medskyldig. Johan Ingerö bloggar om detta på ett bra sätt:

Dagens artiklar om förbundssekreterare Nina Larsson bär följdaktligen tidningsankans utmärkande drag. Enligt rapporteringen har även Nina gjort försök att ta sig in på sapnet, något som hon bestrider.

Jag är beredd att säga att Ninas alibi är totalt vattentätt. Ingångarna till partiernas BBS:er ser ju likadana ut, bortsett från den lilla rad där servern anges. Ninas "inbrottsförsök" består alltså i att under eget användarnamn försökt logga in när programmet var inställt på sapnet istället för folkpartiets motsvarighet nubbs. Att kalla detta för ett försök till intrång är som att kalla en ringning på fel dörrklocka för ett försök till inbrott. Anledningen till artiklarna om Nina nu haglar är att hon toppar en riksdagslista, något som är få ungliberaler förunnat.

Men allvarligt talat, kära läsare: inte skulle hon ha använt sitt eget namn om hon verkligen velat komma in på sapnet? Det är ju lite som att råna en bank och därefter lämna kvar visitkort och vägbeskrivning till den egna bostaden.

Så varför var då BBS:en inställd på sapnet istället för hemmaplanen nubbs? Det vet vi förstås inte, men det är knappast konstigt. Själv har jag ingen användare på sapnet, men jag har en på moderaternas BBS. Liksom givetvis på folkpartiets. Jag har åtskilliga gånger råkat logga in mig på fel BBS, helt enkelt eftersom ganska många politisk intresserade har användare på flera håll. BBS:erna innehåller ju en hel del mappar där man kan debattera sakfrågor, och det gör man lämpligen även hos andra partier.Så rapporteringen kring Nina skulle jag vilja sammanfatta med orden "kvack, kvack".

Det är naturligtvis bara Nina som vet hur det hela gått till, men för mig som användare av kristdemokraternas BBS så känns hennes förklaring fullt rimlig. Jag har lärt känna Nina som en rak och ärlig person, vilket gör att min tilltro till hennes förklaring är väldigt stark.

Jag hoppas så klart att så många värmlänningar som möjligt röstar kristdemokratiskt den 17 september. Men för de som ändå bestämt sig för att rösta (fp) så är Nina Larsson ett väldigt bra namn .

lördag, september 02, 2006

Kd: Lägg ner jobbförmedlingar

Kristdemokraterna sågar den rådande AMS-modellen och vill ersätta den med ett system som bygger på provision på förmedlade riktiga jobb. Kd: Lägg ner jobbförmedlingar:

Hägglund har tagit fasta på den svidande kritiken och vill nu gå längre än vad den borgerliga alliansen hittills kommit överens om när det gäller att reformera Ams.I stället för statliga arbetsförmedlingar så ska bemanningsföretag, fackliga organisationer, utbildningsföretag, ideella organisationer och andra få betalt för de jobb de förmedlar.

Helt rätt! Privatisera arbetsförmedlingen!

Apropå skandaler...

Lögner och förtal är alltid oacceptabla i en valrörelse. Men apropå socialdemokraternas brösttoner i samband med vissa händelser under valrörelsen så svenskans ledare Skandalpartiet bjuder upp vara av intresse.