tisdag, oktober 31, 2006

Ny gruppledare

Så blir det nu att ta sig an uppgiften att leda den kristdemokratiska gruppen i kommunfullmäktige. Ska bli intressant och roligt att jaga den rödgröna majoriteten under de kommande fyra åren!

Får även passa på att gratulera Peter Karlsson till gruppledarskapet i Karlstad!

Bl.a. VF skriver om att kristdemokraterna satsar ungt.

onsdag, oktober 25, 2006

Dolph om Sverige

När jag i helgen får besök av min klasskompis Ben från tiden i Washington D.C. så lär det bli en del snack om skillnaden mellan svenskar/européer och amerikaner. Det är alltid intressant att höra vad människor utifrån har att säga om vårt avlånga land, eftersom man tenderar att bli lite hemmablind.

En som levt länge utanför Sverige är Dolph Lundgren, som skriver om våra bra och dåliga egenskaper i sitt Tal till nationen:

Jag kan sakna mycket med Sverige. Jag saknar det saktmodiga lugnet hos människorna i Sverige. Det finns inte lika stor konkurrens mellan arbetande människor, ingen karriärshets och illvilja som det finns i till exempel Los Angeles. Jag saknar ordningen – i Sverige kan man fortfarande planera in tre möten med olika människor i rad och veta att samtliga dessa människor kommer att dyka upp.

...Med detta utlandsperspektiv har jag också upptäckt saker som jag inte saknar med Sverige, saker som jag här och nu kan känna är en last för landet. Jag talar om elit- föraktet, människornas ovilja att beundra kämpande människor.

Som Johan Ingerö skriver: Kanske kan Dolph blir en ny Arnold här hemma?

torsdag, oktober 19, 2006

Vänsterblocket styr på Hammarö

Igår blev det klart att (mp) byter sida och bildar majoritet med (s) och (v) på Hammarö. Mandatfördelningen blir då 16 för vänsterblocket, 14 för allianspartierna och 1 sverigedemokrat.

Ska bli intressant att se huruvida (mp) väljer att gå på vänsterlinjen i frågor som handlar om familjers rätt till valfrihet och alternativa driftsformer. Innan valet så var de generellt sett positiva till sådana borgerliga förslag, men jag är inte helt optimistisk om att det kommer gälla framöver. Men jag får gärna ha fel...

Jag kommer inte känna mig färdig med politiken innan jag fått vara med om att bryta det som år 2010 kommer att vara ett 91-årigt vänsterstyre på Hammarö. Tålamod är en dygd...

Intresseklubben noterar

Svenskan skriver om att Ulf Dinkelspiel eventuellt blir handelsminister:

Ulf Dinkelspiels fru, Louise Dinkelspiel, betalar tv-licens för det gemensamma hushållet på Östermalm i Stockholm, enligt Radiotjänst i Kiruna AB.

Jaha. Något mer som kan vara av intresse för den svenska allmänheten? Att Ulfs släkting deltog i Expedition Robinson? Att paret Dinkelspiel gillar att resa?

Icke-nyhet. ICKE-NYHET!

Sorti för statsfeminismen?

Njae, det vore nog för mycket att hoppas på. Statsfeminismen är ju närvarande inom de flesta samhällsområden. Men ett steg i rätt riktning tas av nya jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, som sågar JämO Claes Borgströms surr om att Sverige skulle vara något slags talibansamhälle:

- Claes borde göra en resa till ett talibansamhälle och se hur kvinnorna där har det. Att jämföra deras situation med svenska kvinnors situation visar på brist på empati. Respektlöst, säger Nyamko Sabuni.

- Dessutom gör han jämställdhetsdebatten en björntjänst. Man får inte bra samarbetsarenor om man skuldbelägger män.

En trevlig nyhet är också att den specifika tjänst som Borgström innehar kommer att läggas ner. Hurra! Hurra! Hurra!

"Journalisternas politiska rapportering död"

Mats Svegfors skriver intressant i Journalisternas politiska rapportering död på DN-debatt.

Uppdatering 1
Dick Erixon kommenterar artikeln: "
Här har vi ju den nye kulturministern!"

Måste säga att jag tilltalas av tanken. Svegfors är en moderat med förståelse för att ett fungerande samhället kräver mer än endast utbud och efterfrågan, samtidigt som han är en varm anhängare av marknadsekonomin. Hittade en gammal artikel publicerad i Arena 1999 där Svegfors intervjuas:

Tidigare under samtalet utvecklade du en konservativ kritik av nyliberalismen. Hänger det samman med din nyvunna tro?
- Nej, men inom borgerligheten finns en endimensionalitet som jag ogillar. Det finns ett obehagligt individualistiskt drag som säger att man bara ska ta ansvar för sig själv. Medan jag har den grundläggande uppfattningen att jag har ansvar för andra, för alla jag möter.
- Därmed inte sagt att människor inte är egoister. För det är de. Och det är därför marknadsekonomin fungerar så bra. Men det är bara en del av historien.

Men det här ansvaret mellan människor som du talar om. Tilliten. Den upplöses väl av penningens makt?
- Ja, den försvagas av penningen. Visst. Men vi kommer att leva i en marknadsekonomi med de konsekvenser det innebär. Vår överlevnad kräver det. Penningen kommer att ha stor makt. Ja, så är det.
- Men insikten hos människor om hur mycket gott de kan göra i varje möte med andra, kan innebära att tron balanserar marknaden, om man säger så.

onsdag, oktober 18, 2006

Bensinskatten

Ur budgetpropositionen:

En mervärdesskatteeffekt tillkommer om energipriserna höjs i motsvarande mån och om köparen är en privatperson. För företag som har rätt att dra av ingående mervärdesskatt uppkommer inte effekten. Höjningen av bensinskatten med 7 öre per liter kan för en privatperson medföra en prishöjning med 9 öre per liter.

Detta kräver en förklaring av kristdemokraterna. Jag kan acceptera att övriga allianspartiers motstånd omöjliggjorde en sänkning av bensinskatten, men det är en väsentlig skillnad att acceptera en höjning av skatten. Det är väldigt svårsmält för mig. Frågan är varför partiets budgetförhandlare accepterat det?


fredag, oktober 06, 2006

Den nya regeringen

Kristdemokraterna får ledartröjan för socialdepartementet. Det är positivt för partiet att Göran Hägglund blir socialminister, eftersom det förtydligar det kristdemokratiska engagemanget för såväl familj som äldreomsorg. Det var en glädjens stund att höra Aftonbladets ledarskribent fasa för vad detta ska innebära för familjepolitiken. Ja, månne socialdemokratiska kommunalråd landet över bäva för de debatter de måste mot ta de många människor som vill att just deras kommun ska införa vårdnadsbidrag!

Maria Larsson blir folkhälsominister. Min förhoppning är att fokus hamnar på att göra något åt unga människors psykiska ohälsa, och att detta sker på annat sätt än det socialdemokratiska, nämligen att försöka slänga pengar på problemen i hopp om att de ska lösas.

Mats Odell blir finansmarknadsminister. Det är bra att kristdemokraterna också får hand om ett så kallat "hårt" område, eftersom det breddar profilen. Mats Odell har varit väldigt aktiv inom området, vilket bland annat gjort att kristdemokraterna utsetts av Aktiespararna till de mest aktiespararvänliga partiet. Partiet har arbetat med att försöka stärka det individuella ägandet och sparandet i Sverige, på bekostnad av det "ansiktslösa ägandet".

Carl Bildt blir ny utrikesminister. En skräll med tanke på tidigare meningsskiljaktligheter mellan honom och Fredrik Reinfeldt, men samtidigt inte så förvånande med tanke på att Bildt deltog (om än begränsat) i den moderata valrörelsen. Min spontana känsla är att det är mycket positivt att regeringen får tillgång till den kompetens och det nätverk som Carl Bildt besitter. Jag hoppas verkligen att Bildt kan förnya den svenska utrikespolitiken, men om det verkligen blir så är ändå inte helt säkert. Kontinuitet har ju betonats av Reinfeldt, och det blir förmodligen också inriktningen.

Ingen Bosse Ringholm i regeringen. Ingen förskolemiminister Lena Hallengren. Fredrick Federley skriver i sin blogg om "halleluja moment" och jag är beredd att hålla med. Det här känns bra!

Bara att önska den nya ministären lycka till!

tisdag, oktober 03, 2006

Lil' Bush

Kolla in pilotavsnittet av den tecknade serien Lil' Bush.

Småroligt även om programmakarnas inställning till Bush framkommer med all önskvärd tydlighet.

söndag, oktober 01, 2006

Vänsterns hyckleri

Jag har tidigare skrivit om de delar av vänstern som tycker att terrorism - mord på civila - är ganska acceptabelt (Kampen mot terrorismen: Vilken sida står de på).

Nu har vänsterkolumnisten David Aaronovitch tröttnat och gjort en dokumentär där han ställer denna vänster till svars. Svaret på frågan är mycket enkelt - det finns inga ursäkter för terror.

No excuses for terror

(från www.erixon.com)