fredag, oktober 06, 2006

Den nya regeringen

Kristdemokraterna får ledartröjan för socialdepartementet. Det är positivt för partiet att Göran Hägglund blir socialminister, eftersom det förtydligar det kristdemokratiska engagemanget för såväl familj som äldreomsorg. Det var en glädjens stund att höra Aftonbladets ledarskribent fasa för vad detta ska innebära för familjepolitiken. Ja, månne socialdemokratiska kommunalråd landet över bäva för de debatter de måste mot ta de många människor som vill att just deras kommun ska införa vårdnadsbidrag!

Maria Larsson blir folkhälsominister. Min förhoppning är att fokus hamnar på att göra något åt unga människors psykiska ohälsa, och att detta sker på annat sätt än det socialdemokratiska, nämligen att försöka slänga pengar på problemen i hopp om att de ska lösas.

Mats Odell blir finansmarknadsminister. Det är bra att kristdemokraterna också får hand om ett så kallat "hårt" område, eftersom det breddar profilen. Mats Odell har varit väldigt aktiv inom området, vilket bland annat gjort att kristdemokraterna utsetts av Aktiespararna till de mest aktiespararvänliga partiet. Partiet har arbetat med att försöka stärka det individuella ägandet och sparandet i Sverige, på bekostnad av det "ansiktslösa ägandet".

Carl Bildt blir ny utrikesminister. En skräll med tanke på tidigare meningsskiljaktligheter mellan honom och Fredrik Reinfeldt, men samtidigt inte så förvånande med tanke på att Bildt deltog (om än begränsat) i den moderata valrörelsen. Min spontana känsla är att det är mycket positivt att regeringen får tillgång till den kompetens och det nätverk som Carl Bildt besitter. Jag hoppas verkligen att Bildt kan förnya den svenska utrikespolitiken, men om det verkligen blir så är ändå inte helt säkert. Kontinuitet har ju betonats av Reinfeldt, och det blir förmodligen också inriktningen.

Ingen Bosse Ringholm i regeringen. Ingen förskolemiminister Lena Hallengren. Fredrick Federley skriver i sin blogg om "halleluja moment" och jag är beredd att hålla med. Det här känns bra!

Bara att önska den nya ministären lycka till!

1 Comments:

At fredag, 06 oktober, 2006, Blogger Daniel Långström said...

Du har så rätt, när du skriver om att Kristdemokraterna även får ett "hårt" område. Det blir intressant att se Mats Odell hantera frågor som bland annat rör utförsäljning av statliga bolag.

Jag sätter nämnligen 100 riksdaler på att han får ansvaret! =)

 

Skicka en kommentar

<< Home