fredag, januari 13, 2006

Presidentval i Finland

På söndag är det dags för första omgången i det finska presidentvalet. Det mesta har talat för att president Tarja Halonen (socialdemokraterna) endast skulle komma att behöva en omgång för att ta hem segern. Men nu verkar det som att stödet för Halonen har minskat. Tyvärr lär det inte bli de finska kristdemokraternas kandidat Bjarne Kallis som möter Halonen i en eventuell andra valomgång. Det står istället mellan Centerpartiets och Samlingspartiets kandidater:

Helsingin Sanomat publicerade i går en opinionsmätning som visar att Halonen stöd har sjunkit från 54 till 51 procent. Samlingspartiets Sauli Niinistö är tvåa med 21 procent och centerns Matti Vanhanen trea med 18 procent. ...De kristligas Bjarne Kallis ligger kvar på 2 procent.

Jag träffar då och då representanter för Samlingspartiets ungdomsförbund, och det intryck jag har fått hittills av deras politiska agenda är positiv, då de kombinerar marknadsvänlighet med tydliga uppfattningar i värdefrågor. Så grundat på mina hittills förvärvade kunskaper om finsk politik går mitt stöd till Samlingspartiets Sauli Niinistö inför andra omgången.

För den som vill orientera sig inför söndagen så rekommenderas svenskspråkiga Hufvudstadsbladets valsida.