torsdag, januari 12, 2006

Val i Kanada

Kanada går till val den 23 januari. Mot varandra i kampen om premiärministerposten står den nuvarande premiärministern Paul Martin (Liberal Party) och utmanaren Stephen Harper (Tories). Tories har gått till val på en agenda med fem huvudpunkter:
  • Clean up government by passing the Federal Accountability Act;
  • Provide real tax relief to working families by cutting the GST;
  • Make our streets and communities safer by cracking down on crime;
  • Help parents with the cost of raising their children; and
  • Work with the provinces to establish a Patient Wait Times Guarantee.
Efter en hitintills framgångsrik valrörelse leder Harpers parti i opinionsmätningarna (37% mot 29% för Liberals), trots att partiet är kroniskt svagt i Quebec. The Economist skrev så sent som i december följande dystra rader om Harpers chanser att bli premiärminister:

It is worrying that the Conservatives are considered unable to win even when the Liberals are laid low by scandal.

Då ledde liberalerna med 12 procent. Men någonting verkar ha hänt sedan dess. Paul Martins parti har ägnat mycket möda åt att svartmåla Tories, samtidigt som de senare har lyckats "stay on message". Harper har också tagit chansen under de tv-sända debatterna, vilket gjort att alltfler funderar på att lägga en konservativ röst den 23:e:

"The leaders' debate has permitted Stephen Harper to confirm his momentum," pollster Jean-Marc Leger said. "The real question is: 'Can I vote for Stephen Harper?' I think the answer was: 'Why not?' "

F
ör den som vill kolla in det kanadensiska valet kan CBC (kanadensiska statstelevisionen) och Calgary Sun rekommenderas. Det finns även ett quiz för den som vill få reda på vilket parti som passar bäst. Testet är väldigt sakpolitiskt, men trots att jag inte känner till alla detaljer inom den kanadeniska politiken så blev Stephen Harper nummer ett i testet.