torsdag, januari 12, 2006

Nacka visar vägen för valfrihet

Svenskans ledarsida skriver idag om Nacka Kommuns försök att kringgå socialdemokraternas försök att stoppa valfrihet för barnfamiljer:

Det har tjongat rejält i betongen när det borgerligt styrda Nacka har tagit initiativ till ett kommunalt vårdnadsbidrag. I stället för att gå och vänta på bättre tider har de borgerliga listat ut en krånglig, men fungerande lösning (men som, rätt gissat, Skatteverket vill stoppa). Det handlar inte om mycket pengar för dem som nappar (och det är sannolikt inte särskilt många), men skillnaden är desto större på det principiella planet. I stället för den gamla devisen varsågod och svälj har Nacka kommun velat knäsätta principen varsågod och välj.

Nacka går i spetsen för att förverkliga den borgerliga visionen (ja, det är en vision i dagens socialdemokratiserade samhälle) om valfrihet. Det är ett exempel som kommunpolitiker i hela landet borde ta en titt på.

Jag besökte i slutet av förra året Nacka Kommun tillsammans med Karlstads-Hammarö gymnasienämnd. Mitt intryck var mycket positivt, bland annat uppskattade jag att kommunen levde med insikten att invånarna ställer höga krav, men
också att man utgår från att invånarna kan ta egna initiativ och har en förmåga till eget ansvar. Man har därmed gjort upp med myten om att medborgaren behöver allt serverat på silverfat. Om föresatsen lyckas så tror jag att en positiv dynamik kan skapas, som leder till kostnadsreduceringar och högre service inom kommunens verksamhet.