torsdag, januari 12, 2006

Skydda våldets ofödda offer

I november förra året attackerades en ung kvinna för att hon ville behålla sitt barn. Hon attackerades av två personer som slog upprepade gånger på hennes mage. Avsikten var uppenbar – det ofödda barnet skulle dö. Men trots denna avsikt så åtalas gärningsmännen endast för brott mot en individ. Brottet mot det ofödda barnet behandlas endast som en detalj i brottet mot barnets moder. Det ofödda barnet är därmed helt oskyddat i lagstiftningen, vilket är en orättvisa som borde åtgärdas snarast. Svensk lagstiftning bör därför ändras så att hänsyn tas till det faktum att våldsbrott mot en gravid kvinna ofta har två offer, för att på så vis kunna väcka åtal för två brott. När en person skadar eller dödar ett ofött barn ska åtal kunna väckas för ett brott vid sidan av åtalet för brott mot modern. Det är ett rimligt krav på lagstiftningen att den tillser att den som våldför sig på en gravid kvinna ska kunna ställas till svars för brottets fulla innebörd, och för alla brott som de begått.

I USA tillkom ”Lagen om skydd för våldets ofödda offer” efter ett uppmärksammat fall där modern och barnet dödats. Kongressen fann sig tvungna att agera eftersom lagen tidigare inte tog hänsyn till det ofödda barnets rättigheter. Lagen fastslår att om ett ofött barn skadas eller dödas i samband med ett våldsbrott så kan gärningsmannen åtalas för ett andra brott å det andra offrets vägnar, det ofödda barnet. Den exakta brottsrubriceringen beror på vilken lag som åberopas, graden av skada som åsamkats barnet, och andra faktorer. Lagen uttalar uttryckligen att den inte gäller för abort som godkänts av kvinnan, moderns egna handlingar (legala eller illegala), eller för någon form av medicinsk behandling.

Jag anser att vi kan hitta inspiration i den amerikanska lagstiftningens skydd för våldets ofödda offer. Det vore olyckligt om debatten fastnar i en diskussion om abort, vilket är en uppenbar risk om inte frågan kommuniceras på ett tydligt sätt.

När en gravid kvinna utsätts för våld så finns två skyddsvärda individer som båda har rätt till rättvisa. Om brottet är mord och det ofödda barnet avlider, så kräver rättvisan att lagen sörjer för att gärningsmannen ställs till svars för sina handlingar. Lagstiftningen borde innehålla en humanitet även gentemot de ofödda barn som skadas eller dödas i samband med brott mot deras mödrar.