tisdag, mars 21, 2006

Kristen konvertit hotas av dödsstraff i Afghanistan

Abdul Rahman hotas av dödsstraff i afghansk domstol. Hans brott? Han konverterade till den kristna tron för 16 år sedan:

KABUL, Afghanistan -- An Afghan man is being prosecuted in a Kabul court and could be sentenced to death on a charge of converting from Islam to Christianity, a crime under this country's Islamic laws, a judge said Sunday.

Den stora frågan är hur den afghanska regeringen hanterar frågan:

If convicted, the case could ultimately force President Hamid Karzai's direct intervention.

The president would have to sign the papers authorizing Rahman's execution, a move that could jeopardize Mr. Karzai's standing with human rights groups and Western governments.

So far, President Karzai has not commented on the case.

Jag är övertygad om att det svenska stödet för återuppbyggnaden av Afghanistan är moraliskt riktigt. Det är rätt att hjälpa våra medmänniskor att forma en framtid i fred och frihet. Men Sverige bör under inga omständigheter stödja en regering som tar livet av människor som konverterar till andra religioner än islam. Vad Sverige och andra demokratier måste göra är att sätta press på den afghanska regeringen, så att Abdul Rahman kan fortsätta leva som en fri människa. Aghanistan är en suverän stat som styrs av en folkvalda politiker, och man är följaktligen fria att forma en lagstiftning enligt de preferenser man föredrar. Men om Afghanistan vill vara en accepterad del av världssamfundet, så bör man snarast se över den nuvarande lagstiftningen.