onsdag, februari 08, 2006

Synpunkter från Danmark

Nicolaj Bang, internationell sekreterare i danska Konservativ Ungdom, har med anledning av de våldsamma protesterna i den muslimska världen skrivit en krönika med rubriken Dannebrog i flammer:

Föraktet är riktat mot det faktum , att vi i ett litet perifert land har rätt att säga, skriva och teckna i stort sett vad vi har lust till - knappast ett nämnvärt hot mot de 1,2 miljarder människor, som lever i den muslimska världen. Därför är reaktionerna också obegripliga för en västerlänning, som är uppvuxen i ett samhälle med en lång tradition av att sätta ett kritiskt frågetecken vid varje auktoritet - inte minst de religiösa.

... Var det så fel av Jyllandsposten att publicera de tolv teckningarna?

Ja och nej.

Ja, eftersom vi därmed indirekt har stöttat regimerna i Mellanöstern, och har fått här boende muslimer att känna sig kränkta, varvid den mycket behövliga integrationen hämmas.

Nej, eftersom saken främst visar oss, att den bristande ytttrandefriheten i Mellanöstern inte enbart kan skyllas på korrupta regimer, men att det i hög grad är tal om en kulturskillnad mellan öst och väst - en skillnad vi har att förhålla oss till.

Ja, eftersom det kommer att vara omöjligt för danskar att bedriva demokratifrämjande arbete i Mellanöstern under en lång tid framöver.

Nej, eftersom vi under de senaste åren har pålagt oss en självcensur, som i verkligheten är ett långt större hot mot vår demokrati, än vad ett par flygplan som åker in i ett höghus någonsin kommer att vara.

... Den tidning som nästa gång publicerar en karikatyrteckning av Muhammed - inte som provokation, inte som ett hån, inte som ett experiment, utan på grund av att en given situation berättigar satiren - är den som verkligen kan hävda sig vara yttrandefrihetens väktare.

Om vi önskar att folk ska förstå och stödja demokratin, så ska vi inte gömma delar av den i en missförstådd tolerans. Därför ska vi behandla muslimer på samma sätt som alla andra - med respekt, kärlek, och bitande satir!