onsdag, maj 24, 2006

Slopa fastighetsskatten nu!

Igår var det dags för debatt om fastighetsskatten i Karlstad, anordnad av Villaägarna. Innan debatten kunde man slå ett slag mot fastighetsskatten , vilket jag och andra kristdemokrater passade på att göra.

Socialdemokraterna och deras vänner gjorde sitt bästa för att försvara denna orättvisa skatt, men publiken verkade inte köpa retoriken från de röda partierna.

Jag påpekade att fastighetsskatten inte har ett dyft med den ekonomiska bärkraften att göra, vilket gör att människor faktiskt tvingas från hus och hem. Skatten har dessutom chockhöjts i Karlstadsregionen sedan 2004: 1 830 kronor i snitt för Karlstads villaägare och 2 400 för villaägarna på Hammarö. Kristdemokraternas förslag om att slopa fastighetsskatten och istället införa en kommunal avgift på högst 2 400 kronor per år skulle med andra ord innebära en väsentlig lättnad av skattebördan för villaägarna. Lennart Axelsson (s) hävdade att Göran Hägglund skulle ha "backat" från vårt krav tidigare under dagen, vilket naturligtvis var rent nonsens. Det handlar istället om att vi från kristdemokratisk sida inser att vi inte kommer få egen majoritet i riksdagen efter valet i september, och att vi därför måste göra upp med våra vänner i Alliansen, som till skillnad från oss inte vill avskaffa fastighetsskatten direkt.

VF-artikel om debatten: Fastighetsskatten - orättvis eller nödvändig?

Skriv under Villaägarnas upprop mot fastighetsskatten här.